Maritimt tilbud
Maritimt tilbud fyldt med skole og skumsprøjt
Vi har et særligt tilbud, hvor børn og unge kan bo på Schouholm og kombinere skolegang med søfart på skoleskibet Hjalm.
De unge bor på Schouholm, hvor de har deres dagligdag og er en del af ungegruppen med alt, hvad det indebærer, som venner, sport, aktiviteter, fester etc. Der hvor det adskiller sig er, at deres skoleforløb bliver sat op individuelt med dage på Hjalm og dage med almindelig skolegang på Lykkegardskolen, der er et skole – dagbehandlings tilbud/STU, og de vil deltage i to årlige togter.
Vi har både maritimt og pædagogisk personale tilknyttet de unge, så de møder livets udfordringer i et trygt miljø, hvor vi tager hensyn til de unges individuelle behov
Dagligdagen som Hjalm-matros
Dagligdagen foregår enten på Skoleskibet Hjalm, på havnen i Holbæk eller på værkstedet i Labæk.
Som Hjalm-matros fungerer de unge som en del af skibets samlede besætning og lærer at tage ansvar i samarbejde med andre. De unge vil blive fortrolige med navigation, søfartsregler, praktisk arbejde og dagligdagen på et skib. To gange årligt vil de sejle ud på længere togter i de danske farvande.
Når ikke Hjalm er afsted på togt sejler den kortere ture på Holbæk Fjord med skoleelever fra Holbæk Kommune, deltager i havnens maritime aktiviteter herunder klimasejlads, SKVULP, Fjordens dag mm. Her vil de unge også være med.
De unge vil udover sejlads deltage i oprigning, ned rigning, klargøring og vedligeholdelse af skibet.
Gennem hverdagen på skibet vil de unge også træne dagligdagsfærdigheder som at lave mad, købe ind, gøre rent, hygge og være sammen med andre. De unge opnår således øgede personlige, sociale og faglige kompetencer, som er vigtige ifht videre uddannelse og livsmestring
Den unge får en uddannelsesbog, der er inspireret af uddannelsesbogen for skibsassistent uddannelsen. Her dokumenteres den unges læring og udvikling, og uddannelsesbogen kan således bruges både til at motivere den unge men også som bevis for tilegnede færdigheder, der kan medbringes videre i livet.
Uddannelsebogen indeholder emner som: Skibskendskab; Sikkerhed, arbejdsmiljø og miljøbeskyttelse; Vedligeholdelse og reparation; Brovagt; Fortøjning og ankring; Praktisk sømandskab; Formidling; Maskinrum; Kabys, Dinghybevis og meget mere
Hvorfor blive Hjalm-matros?
Målet for de unge er, at de efter deres tid på Hjalm kommer videre i enten skole, job eller uddannelse.
Den maritime ramme er fantastisk til at sikre, at de unge får succesoplevelser, lærer at lære og udvikler både sine personlige og sociale kompetencer.
96% af de unge, der har været på Hjalm, er videre i enten skole, job eller uddannelse.
Hvem kan blive Hjalm-matros?
Udsatte unge i alderen 15-25 år med primært psykiske eller sociale vanskeligheder, der vurderes til, efter endt forløb på Skoleskibet Hjalm, at kunne komme i skole, job eller uddannelse.
Tilbuddet om at være Hjalm-matros er ideel for de unge som har haft det svært i den traditionelle skole og hvor opholdet sikrer, at de unge lærer at navigere i eget liv, får skabt relationer og modnes
En grundig og omsorgsfuld visitation
Visitationen til Skoleskibet Hjalm er en proces, der består af flere trin.
Trin 1: Visitator laver en screening af, om den unge passer ind i målgruppen. Denne baseres på informationer fra sagsbehandleren/UU-vejlederen samt relevante papirer.
Trin 2: Hvis den unge vurderes at være i målgruppen, inviteres den unge til en samtale med visitator og skipper/styrmand
Trin 3: Den unge tilbydes en prøveperiode/praktik på min 1 uge. Her vurderes, om den unge er i målgruppen, og den unge vurderer, om han eller hun kan se sig selv som Hjalm-matros.
Young sailor 2024
Kom virtuelt ombord på Hjalm
Det er muligt at komme virtuelt ombord på skibet og f.eks komme med helt ned i maskinrummet eller ned på banjen og se, hvor Hjalm-matroserne spiser, sover og får undervisning.
Undervejs i den virtuelle rundvisning finder man små kikkerter. Ved at klikke på dem, kan man blive klogere på skibet, dagligdagen og historien.
Om Hjalm
Hjalm er et solidt tomastet træskib, der har sejlet på verdenshavene siden det blev bygget på skibsværft i Assens i 1901. Med en længde på 28 meter er det et af de største sødygtige danske træskibe. Det betragtes som et af de mest bevaringsværdige træskibe i Danmark, så de unge bliver en aktiv del af Danmarks søfartshistorie.
Vil du vide mere om Schouholm og vores maritime tilbud, så ring eller skriv til:
Charlotte Bruno-Johansen
40 30 05 50
charlotte@schouholm.dk